Att palla päron

Palla päron gjorde jag ofta och mycket när jag var yngre. Jag bodde tillsammans med mina föräldrar i ett villa område där det fanns många gamla fruktträd i trädgårdarna. Speciellt i en trägård där fanns det ett stort gammalt päronträd som jag ofta pallade päron. I huset bodde det en gammal gubbe som i bland kom ut och jagade oss barn med sin käpp. Det var tider det. Nu blir det mest en tur till torget och frukthandlaren .

Päronpaj med marängtäcke

Pajbotten

  • 100 gram smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 6 – 8 päron beroende på storlek ( konserverade päron )

Fyllning

  • 100 gram smält smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • Börja med pajbottnen. Rör socker och smör med elvisp, blanda samman mjöl och bakpulver.
  • Rör ned ägget i smörblandningen och till sist mjölblandningen.
  • Tryck ut pajdegen. Dela päronen i lagom storlek och lägg dem sedan o pajskalet.
  • Smält smöret till fyllningen och blanda ned socker, mjöl och vaniljsocker. Fördela detta i ett jämt lager över päronen.
  • Häll äggvitor och socker i en skål som tål värme, helst en metallskål. Sätt skålen över en kastrull med sjudande vatten och vispa med elvisp i 8-10 minuter. Ta sedan av skålen från värmen och fortsätt vispa tills smeten har svalnat. Fördela marängen över pajen, med sprits eller spatel.
  • Värm ugnen till 200°, men sänk till 175° så fort du ställt in pajen. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40-45 min.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *