En annan typ av äppelkaka – en bakad variant

Detta med äppelkaka är alltid ett säkert ett säkert kort när man skall bjuda på fika. Denna variant av en klassiker så har jag valt en bakad variant, Och inte någon smulvariant.

  • 3 ägg
  • 300 gram strösocker
  • 300 gram vetemjöl
  • 8 gram bakpulver
  • 15 gram vaniljsocker
  • 300 smält smör
  • 2 -3 äpplen alt päron

Börja med att vispa ägg tillsammans med strösockret riktigt vitt och luftigt. Under tiden smälter du smöret och låter det svala något. Blanda de övriga ingredienserna i en skål.

Börja med att skala den utvalda frukten och skär dem i jämnstora klyftor. Sikta därefter ned mjölblandningen och rör runt till det att du har fast fått en fast deg. Tillsätt nu det smälta smöret och rör ordentligt så att du får en fin jämn smet.

Häll nu smeten i en väl insmord form med en diameter på 24 cm och gärna med löstagbara kanter. Tryck därefter ner den skalade frukten och snåla inte ju mer frukt du trycker i desto saftigare kaka kommer du som få som resultat.

Strö sedan kanel och socker på toppen och ställa kakan i ugnen på 200° i ca 50 min.

Servera sedan kakan ljummen med en härlig vaniljsås, vaniljglass eller lite lättvispad vispgrädde.

// Anders

En bakad variant av en klassiker
En bakad variant av en klassiker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *