En annan typ av bulle – lingon bullar

Jag gillar traditioner och brukar hålla hårt på dem, men varför inte testa en annan slags bulle? Våga testa…haha!
Med smak av färska lingon, kanel, mycket kardemumma och en aningens honung som toppas med lite dulce de leche.

Vetedegen:

  • 100 gram rumsvarmt smör
  • 500 gram mjölk 3%
  • 1 st ägg
  • 3 tsk malen kardemumma
  • ½ tsk salt
  • 68 gram strösocker
  • 70 gram honung
  • 50 g jäst för söta degar,gärna mindre om du har tid för längre jäsning
  • 840 gram ca vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
  • 1 st uppvispat ägg till pensling

Mandelspån eller pärlsocker samt dulce de leche

Fyllning:

  • 125 g mjukt smör
  • 90 gram strösocker
  • 3 tsk kanel
  • 125 g färska eller frysta lingon

Lägg smör och mjölk i en kastrull, när smöret har smält ordentligt och degvätskan har en temperatur om 37°, så häll mjökblandningen över den smulade jästen i en bunke, rör lite försiktigt så jästen löses upp ordentligt.

Häll därefter i socker, krydda , honungen , salt och mjölet. Men spara ca 120 gram tills det att degen har jobbats ordentligt. Det är en fördel att använda sig av en hushållsmaskin och låt den knåda degen i minst 10 minuter. Häll i det resterande vetemjölet tills att du får en len och smidig deg som släpper lätt ifrån bunkens kanter.

Plast nu in degskålen och ställ undan för jäsning i ca 45 minuter eller tills degen är i dubbel storlek. Använder man sig av mindre jäst än receptet så måste den jästa betydligt längre.

Så var det då dags för den härliga fyllningen och rör nu samman smör, och kanelen.
Kavla nu ut degen till en rektangel, bred på den mjuka smörfyllningen och stör över lingon jämnt över degen ( Obs! om du använder frysta se till att de har tinat ordentligt och runnit av så de är någorlunda ” torra”. Vik därefter degen dubbel och kavla lite lätt så du får en jämn rektangel. Skär nu remsor alt rulla ihop degen till en rulla beroende på vilken form du önskar på bullarna. Lägg dem därefter i bullformar på bakplåtspapprad plåt och låt jästa under duk i ytterligare ca 30 minuter.

Under tiden så sätter du på ugnen på 225°. Precis innan du skickar in plåten i ugnen så pensla bullarna med lite uppvispat ägg  och strö över pärlsocker eller mandelspån över. Grädda därefter bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter eller de har fått en härligt gyllene färg.

Låt därefter bullarna svalna på galler och sedan spritsa på lite dulce de leche.
// Anders
Ogräddade lingonbullar
Ogräddade lingonbullar
Nygräddade bullar med dulce de leche
Nygräddade bullar med dulce de leche

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *