IMG_0593

En klassiskt nyårsmiddag

Så var det då dags igen… att summera det gångna året och fokusera på ett nytt år. I år blev det vår tur att stå som värdpar för årets sista fest. Anledningen till det är att vi har flyttat till en helt ny vindsvåning som vi köpte som råvind i påskas och har sedan dess varit helt fokuserade på att få den i ordning. Man kan säga så här i efterhand -välj dina hantverkare med stor omsorg. Men sista helgen i september gick flyttlasset och vi trivs kanon med utsikten över Kungsholmens takåsar.

Men åter till festernas fest som den brukar kallas – nyårsmiddagen. Jag är nog en riktig liten romantiker trots allt. Det vill jag kanske jag inte riktigt erkänna, med så är det när det väl kommer till kritan.

Gratinerad hummer
( 4 pers)

2 humrar
2,5 dl vatten per hummer
0,75 dl salt

För gratineringen

2 msk smör
3 st schalottenlök
3 st persiljestjälkar
2 msk vetemjöl
6 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
4 st äggulor
1 dl riven västerbottenost
salt
peppar
1 dl dill

Koka hummer
Koka upp vattnet med saltet. Lägg ner hummern med huvudet före i häftigt kokande vatten.
Täck över med lock och låt koka ca: 6-7 minuter om de är 300-500 g stora. 500-800 g i 8-15 minuter.
Låt hummern svalna i spadet.

Gratinera hummer
Dela hummern längs med kroppen och ta ur stjärten och dela den i bitar. Krossa klorna så man kommer åt köttet.
Lägg tillbaka stjärtbitarna i hummerskalet eller i såsen (se nedan). Häll över såsen och gratinera hummern på övervärme tills ytan blir gyllengul.

Sås till hummer
Smält smöret i botten på en kastrull och sautera löken och persiljestjälken, pudra ner mjölet och rör om.
Häll i vinet och grädden, låt koka upp under omrörning. Låt sjuda i cirka 10 minuter, ta av såsen från värmen och lägg ner osten och äggulorna.
Smaka av med salt och peppar, lägg i den hackade dillen.

IMG_0600o

Den lilla matchade familjen för kvällen (Fredrik & Alfons)

IMG_0597

Så var det detta med drycken …. i vårt fall så var vi inte riktig enade så vi körde med Bollinger samt Moet & Chandon under kvällen. Vilken är din favorit? Jag måste nog erkänna att Moet är min.

IMG_0004IMG_0593

Och så lite söt som avslutning

Frozen Cheesecake med färska jordgubbar
( 8 – 10 bitar)

4 st ägg
2 dl strösocker
400 gram philadelphiaost
2 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
6 – 12 st digestivekex, beroende på hur tjock du önskar ha din botten

Smula ner digestivekex i botten på formen. Skilj på äggulor och vitor och lägg dem i var sin skål.
Vispa  äggulorna med sockret pösigt. Mosa osten och blanda ner den i vaniljsockret, rör samman med äggulorna och sockret ( gärna i en matberedare alt med elvisp).
Vispa grädden i en tredje skål och rör försiktigt ner den i ägg-ostblandningen.
Vispa äggvitorna hårt och rör till sist försiktigt ner dem i smeten.
Häll sedan i formen och ställ i frysen under natten. Tas fram och ställ i rumstemperatur ca 1 timme innan den skall serveras.
Dekorationen är valfri med pudra gärna först innan du lägger på ditt val och färsk frukt eller bär. Ett tips prova med svartvinbärssylt -en kanon god kombo!
IMG_0601

 

Ett gott nytt 2014 till er alla, och jag hoppas att detta året skall bli minst lika bra som året som varit.

// Anders

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *