Har du fått svamp?

Idag kom en kompis på eftermiddagen och med sig hade hon en stor påse med nyplockade kantareller direkt ifrån skogen. Vilket passade bra då vi hade lite idétorka vad vi skulle äta till middag. Så slog till och gjorde en paj, vilket är väldigt gott och går snabbt.

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 g smör, kallt
2 msk kallt vatten

1 form med löstagbar kant på ca 22 cm diameter
Fyllning:
1 liter kantareller
2 msk smör
1 tsk timjan
3 ägg
200 g Philadelphiaost smaksatt med vårlök (alt. gräslök eller naturell)
1 1/2 dl riven stark ost, gärna Västerbottenost
Flingsalt och nymalen svartpeppar
  • Häll mjölet i en skål och lägg i smöret, som ska vara kylskåpskallt, i bitar.
  • Knåda ihop till en grynig massa med fingrarna eller en gaffel. Häll i vattnet och knåda snabbt till en smidig deg.
  • Tryck ut degen i formen. Ställ in i kylen och låt vila i ca 20 minuter.
  • Stek svampen i torr panna, låt svettas och tillsätt sedan en rejäl smörklick när pannan tystnat. Stek ytterligare 3 minuter. Smaka av med timjan, flingsalt och nymalen svartpeppar.
  • Vispa ihop äggen med Philadelphiaosten lätt. Blanda ner den rivna osten.
  • Rör till sist ner den stekta svampen. Häll ut fyllningen i pajskalet och baka pajen i ugnen på 200° i ca 25 minuter eller tills pajen fått fin färg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *