Jultårta med hasselnötter & Chokladmousse

Detta med tårtor har inte varit min starka sida, varken och äta eller att baka. Så en dag slog det mig att jag åtminstone borde ge det en chans eller två. Sagt och gjort. Börja leta bland mina bak och dessert böcker och jag lovar att det tog en bra stund då antalet är över 50 st. Alla mina vänner brukar säga när de ser min samling för det är just det har blivit en samling utan att jag har varit medveten om det. Detta beror på att min sambo jobbar på Akademibokhandeln och det är han som förser mig med ständigt nya böcker som jag tacksamt tar till mig och placerar till de andra.  Så hittade detta receptet som jag faktiskt blev överraskad själv med utseende och den fantastiska smaken bestående av nötter och choklad. Så jag lovar att ni inte blir besvikna så på det bara och ge tårtbakandet en chans.

Hasselnöttsbotten

  • 3 stycken delade ägg
  • 50 gram vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 tsk florsocker
  • 50 gram malda hasslnötter
  • 25 gram riven mörk choklad

Chokladmousse

  • 150 gram choklad, 70%
  • 3 äggulor
  • 1 äggvita
  • 50 gram florsocker
  • 3½ dl vispgrädde

Ganering

  • 8 – 10 inlagda körsbär i rom ( valfritt i mitt fall blev det blåbär)
  • 30 gram grovt malda hasselnötter
  • 2 dl chokladmousse
  • 125 gr bryggt the, kallt med lite citron

# Rosta de malda hasselnötterna i en torr stekpanna och låt dem svalna. Under tiden vispa äggulor med halva florsockret, samt vispa äggvitorna hårt och på slutet tillsätt reserande florsocker.

# Blanda alla torra ingredienser. Rör ihop äggvita med äggula försiktigt för att bibehålla luftigheten och sedan rör i de torra ingredienserna ( sikta dessa är ett tips)

# Lägg bakplåtspapper på botten av formen, smöra sidorna innan du häller i smeten. Jämna ut smeten i formen genom att slå formen lite löst mot bordet. Grädda hasselnöttsbotten i 175° varmluftsugn i ca 20 minuter. Känn av med en sticka i mitten så att den är torr eller inte. Skulle du uppleva att den inte fast så låt den stå inne i ugnen ytterligare någon minut. ( OBS! ev folie över kan vara på sin plats)

# Du gör chokladmoussen genom att smälta chokladen i ett vattenbad. Likaså är det med äggulorna och florsockret som du vispar i ett vattenbad. Tillsätt därefter den smälta chokladen, vispa ytterligare en stund och låt svalna.

# Vispa där efter separat äggvitan & vispgrädden. Blanda därefter försiktigt äggvitan i chokladblandningen och sedan blandar du i vispgrädden. Låt sedan detta stå i kylen minst 1 timme men gärna över natten om möjligheten finns.

# Dela sedan bottnen i 3 lika tjocka delar, fukt dem med det kalla the´t och bred därefter på chokladmoussen med en spatel på varje botten. Montera sedan tårtan och bred moussen runt om men spara ca 2 dl för att spritsa på ovansidan och strö sedan sidorna och toppen med de grovt malda hasselnötterna

Dekorerar med (körsbär) och hackad choklad. Låt stå med fördel i kylen gärna över natten så tårtan får sätta sig ordentligt innan servering.

Tårta med hasselnötter & choklad mousse
Tårta med hasselnötter & choklad mousse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *