Lägga rabarber på desserten

Rabarber är en gammal medicinalväxt som omnämns på 1600-talet. Det var först på tidigt 1800-tal som den dyker upp i recept som föda, pga av att socker hade blivit billigt att handla. Idag finns ca 80 olika rabarbersorter att odla.

Ingredienser

  • 4 -5 rabarber stjälkar (stora)
  • 150 gram smör
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl sirap
  • 1/2 tsk sirap

Sätt ugnen på 175°.
Skölj rabarberstjälkarna och skiva de i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i en ugnsäker form.
Smält smöret i en kastrull.
Rör ner övriga ingredienser i kastrullen.
Häll smeten över rabarberskivorna.
Grädda pajen i mitten i ugnen i ca 25 minuter.

Servera pajen ljummen med förslagsvis hemgjord vaniljglass eller vaniljsås.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *