Marshmallows

Marshmallows är en gammal form av konfekt som ursprungligen gjordes på läkemalvans rötter. Läkemalva heter på engelska marsh mallow och det är från växten som godiset fått sitt namn. Stjälkarna skalades och man använde märgen, som hade en svampaktig textur som påminner om moderna marshmallows, och kokade denna i sockerlag varefter den torkades.
Senare började marshmallows göras på hårt vispad äggvita och het sockerlag med gelatin. Det är de ingredienserna man använder i dag om man gör egna marshmallows. De vanligaste färgerna på marshmallows är vit och rosa.

Ingredienser:

  • 14 st gelatinblad
  • 4,75 dl strösocker
  • 1,5 msk ljus sirap
  •  2 dl vatten
  • 2 st äggvitor
  • 0,5 tsk olja

Till formen samt att rulla i

  • 1 dl florsocker
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 olja

Gör så här:

  • Lägg gelatinbladen i blöt i en skål med vatten
  • Blanda florsocker, potatismjöl och vaniljsocker till formen i en skål
  • Olja formen
  • Sikta över sockerblandningen
  • Det skall bli vitt på botten, oljan suger upp en del så man får sikta över ganska mycket
  • Blanda vatten, sirap, och socker i en kastrull och låt koka upp
  • Koka ca 3 min utan lock
  • Låt fortsätt koka utan lock tills sockersmeten är 127° ( koka ca 20 min om du inte har någon termometer). Ta av kastrullen från värmen och låt svalna under tiden du vispar äggvitorna.
  • Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum. Det skall gå att vända upp och ner på bunken
  • Kram ut gelatinbladen
  • Rör i gelatinbladen ett i taget. Och blandningen blir tjockare och tjockare.
  • Rör om tills allt gelatin smält till en tjock och fin smet
  • Tillsätt därefter oljan
  • Häll smeten i en tunn stråle i äggviteskummet och vispa med elvispen på lägsta hastighet tills du får en jämn och fin smet
  • Därefter häll smeten i formen och sikta sedan över ett lager med sockerblandningen
  • Låt stå kallt ca 1 tim så den stelnar
  • Därefter lossa massan ifrån formen på en skärbräda, och skär längder, ca 2 cm breda därefter på tvären till fyrkantiga bitar.
  • Vänd därefter bitarna i sockerblandningen.

Låt dem gärna ligga ett par timmar så blir marshmallowsarna godare.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *