Min egen pepparkaksdeg

Pepparkaksdeg är väldigt enkelt att göra och du kan få till så mycket goda personliga smaker på ett väldigt lätt sätt. Enda nackdelen att det krävs lite planering innan kakbaket då pepparkaksdeg behöver vila minsta ett dygn innan det är dags att börja kavla och stansa kakor.

  • 200 gram smör rumsvarmt
  • 210 gram mörk sirap
  • 270 gram strösocker
  • 150 gram vispgrädde
  • 1 msk malen ingerfära
  • 1 msk malen kanel
  • ½ msk malen kryddnejlika
  • ½ msk malen kardemumma
  • 1 msk bikarbonat
  • 600 gram vetemjöl

Häll sirap, smör och socker i en kastrull och värm på svag värme tills allt har smält. Blandningen hälls i en hushållsmaskin och tillsätt vispgrädden och kryddorna och rör om riktigt ordentligt. Blanda ihop bikarbonat, mjöl och sikta ner det i smeten. Viktigt nu att arbeta samman degen , då den kommer att var ganska så lös. Plasta in degen och ställ i i kylskåpet i minst 1 dygn och ta fram degen ca 1 timme innan det är dags att baka.

Jag brukar grädda mina pepparkakor mitt i ugnen på 225º ca 5 min. Låt kakorna svalna på galler innan det är dags för dekoration med Kristyr

  • 1 äggvita
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk ättiksprit (12 %)

Rör ihop äggvita, florsocker och ättikssprit. Använd gärna elvisp. Lägg kristyren i spritspåse och dekorera de olika delarna.

Pepparkaksdeg
Pepparkaksdeg

// Anders

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *