New York Klassisk Cheesecake

Detta med cheesecake har jag alltid var en stor favorit till. Tror detta smakintresse startade när jag var på ett jobb i Denver/Colorado där vi besökte en restaurang vid namn The cheesecakefactory. Deras meny på olika alternativ var sida upp och ner. Tror nästa att vi lyckades äta oss igenom alla under den tid vi var där. Det bästa med denna kaka att man kan förändra den efter säsong och tycke och smak. Finns inget slut utan vad är just du sugen på idag när du skall göra den? Ända nackdelen jag kommer på är att det krävs tålamod när den gräddas då minskas risken att den spricker eller blir övergräddad.

  • 300 gram digestivekex ca 20st
  • 150 gram smör rumsvarmt
  • 600 gram philadelphiaost
  • 90 gram strösocker
  • 4 st ägg, normalstora
  • 200 gram gräddfil
  • 80 gram maizena – majsstärkelse
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 gram vit choklad
  • 1 citron

Sätt ugnen på 175°

Lägg digestivekex i en mixer och kör till att du får en fint kexmjöl alternativt, läggen kexen i en skål och krossa dem till ett fint mjöl.

Blanda därefter kexmjölet med det rumsvarma smöret, och tryck ut blandningen i en form i storl 24 cm / diameter med löstagbar kant, ta gärna en sked till hjälp. Grädda därefter bottnen i mitten av ugnen i ca 10 minuter och låt därefter formen svalna helt.

Höj nu värmen på ugnen till 200°

Vispa ihop philadelphiaosten tillsammans med socker till en slät smet, ta gärna en hushållsassistent eller elvisp till hjälp. Tillsätt därefter äggen ett i taget under lätt vispande.

Skölj citronen under ljummet vatten och riv citronskalet med ett rivjärn. Pressa citronen. Blanda därefter citronskalet, maizena, gräddfilen och citronsaften i äggblandningen. Rör nu om försiktigt med ett par kraftiga tag.

Häll fyllningen i formen och jämna och ta bort ev luftbubblor i kakan genom att slå formen lite lätt i bordet. Grädda kakan mitt i ugnen i 10 min. Sänk därefter värmen till 110° (viktigt att inte öppna ugnsluckan) Fortsätt gräddningen i 60 min till. Därefter stäng av värmen och låt cheesecaken vara kvar i eftervärmen ytterligare 40 min. Ta ut och låt svalna. Låt cheesecaken stå i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt.

Servera med säsongen frukt eller bär. I detta fall valde jag att använda blåbär både i kakan och gjorde en blåbärssås genom att lägga 500 gram blåbär tillsammans med 90 gram socker och saften från 1 st lime i en kastrull som jag kokade upp och mixade med en mixerstav för att därefter passera såsen genom en fin silduk. Lätt den kallna i kylen tillsammans med kakan

 

// Anders

NY blueberry cheesecake style
NY blueberry cheesecake style

IMG_2708

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *