Pavlova – så enkelt att göra men ack så god.

Under 1920-talet turnerade Anna Pavlova som var en rysk prima ballerina i Australien & Nya Zeeland varpå denna bakelse uppfanns till hennes ära.

Så nu gör båda länderna anspråk på detta bakverk och båda länderna anser den sin ” egen” nationalrätt.

Men denna tillhör  klart mina favoriter i bakvärden, så enkel och hur många varianter man kan skapa med små enkla medel i form av bottnar, fyllningar och humör.

Chokladmarängbottnar:

  • 50 gram mörk choklad ( 70%)
  • 6 stora äggvitor
  • 270 gram strösocker
  • 3 msk kakao
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 1 tsk vitvinsvinäger

Fyllning:

  • 400 gram vispgrädde
  • 50 gram skalade pistachnötter
  • 250 gram hallon, eller någon personlig favorit

Börja med att bryta chokladen i bitar och smält den försiktigt över ett vattenbad alt i micron. Låt därefter chokladen svalna.

Värm upp ugnen till 175° och ta fram bakplåtspapper och rita ut 3 st rundlar á 15 – 20 cm. Tänk på att inte placera rundlarna för tätt för marängen har en tendens att svälla en aning i ugnen.

Vispa nu äggvitorna till ett mjukt skum. Tillsätt strösockret lite i taget och vispa till en fast marängsmet. Du skall kunna göra det berömda genom att hålla skålen över huvudet utan att marängen släpper ifrån bunken.

Sikta därefter ner kakaon tillsammans med maizena i marängen. Tillsätt därefter vinäger och blanda ihop till jämn fin smet. Rör därefter i den avsvalnade chokladen med några ordentliga tag för att bibehålla så mycket luft som möjligt.

Fördela nu marängsmeten på rundlarna, själv föredrar jag att spritsa ut smeten i rundlarna för att därefter stryka dem släta och jämna. Ställ plåtarna i ugnen och sänk värmen till 120 – 150 °. Grädda därefter marängerna i ca 1 – 1 ½, bottnarna skall vara hårda och krispiga runt kanterna men fortfarande sega i mitten. Stäng av värmen och låt bottnarna stå kvar i eftervärmen med ugnslucka på glänt tills det att ugnen är sval.

För fyllningen så vispa grädden till den börjar tjockna helt efter tycke och smak.

Montera nu tårtan genom att lägga den första tårtbottnen på ett tårtfat. Bred därefter på grädden och lägg ut lite av den frukt som du har valt. Upprepa detta med nästa botten. Nu lägger du den tredje på toppen av tårtan och ett lager med grädde, frukt och de hackade pistaschnötterna.

// Anders

Med hallon, grädde & pistachnötter
Med hallon, grädde & pistachnötter
Choklad penslade bottnar och fyllning av hallon & blåbär.
Choklad penslade bottnar och fyllning av hallon & blåbär.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *