Sveriges mest sålda tårta ….

Ursprungsreceptet  finns med i Prinsessornas nya kokbok från 1948 som hushållsläraren Jenny Åkerström sammanställde. Jennys uppgift var att undervisade de fina flickor på Östermalm i Stockholm och hade bland sina elever prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid som alla var döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg av Danmark. I boken heter tårtan Grön tårta men den fick sedan namnet prinsesstårta. Enligt en uppgift berodde namnvalet på att prinsessorna skulle ha varit speciellt förtjusta i den, och vem är inte det?

Så i fredags fick jag till uppgift att baka ett par av dessa tårtor och det gick mycket bra enligt mig själv, och det var otroligt kul att få chansen att göra dessa och dessutom under lite tidspress. Men det gick bra med tanke på att jag hade tillgång till kavlingsmaskin och stora ytor att hålla till på.

Till anslaget så behövs följande:

  • 250 gram ägg (ca 5 st)
  • 150 gram strösocker
  • 15 gram vaniljsocker
  • 165 vetemjöl
  • 50 gram smör

Ugnen 190 – 200°

Gör i ordning ett vattenbad!

Smält smöret, Vispa äg, socker och vaniljsocker lätt. Ställ bunken över vattenbadet och vispa, med elvisp på mellanhastighet, tills äggvispet är 40 – 45°.

Vispa sedan ca 10 minuter tills massan blivit ljus och porös. Ta lite av äggmassan och blanda med det smält smöret. Sikta mjölet på ett bakplåtspapper och vänd sedani det i äggmassan med lätt hand. Vänd därefter sist ner smörblandningen.

Lägg ett bakplåtspapper i botten av formen och dra upp lite smet på formens kant, detta för att du skall få en jämn kakan som inte har sjunkit ihop i mitten under gräddningen. Smäll  den fyllda formen 1 gång i bordet för att få en jämn smet.

Vaniljkrämen:

  • 4 gelatinblad
  • 300 gram mjölk
  • 3 äggulor
  • ½ vanilstång
  • 2 msk socker
  • 1 rågad msk potatismjöl

Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten.

Häll mjölken i en kastrull ock tillsätt vaniljstång, äggulor, socker och potatismjölet. Låt sjuda till en kräm under omrörning med en spiralvisp. Den får inte koka men komma upp i temperaturen 80 – 85°. Tag kastrullen från värmen, ta ur vaniljstången och rör i gelatinbladen. Sila av och ställ krämen att kallna.

Vispa grädden fast och söta eventuellt om man önskar . Blanda därefter ¾ med den kalla vaniljkrämen ( krämgrädde)

Montera tårtan genom att du rör samman 1 – 2 dl hallon och ½ dl rödvinbärsgelé. Dela 1 3 delar och renskär tårtbottnarna om det behövs.

Ta en tårtbotten och placera på ett tårtfat och bred ut hallonoch gelé blandningen. Lägg därefter på ytterligare en del och på den spritsar du en ring av vaniljkrämen och lägger på ett lager av färska hallon och ovan på allt så täcker du med ett lager vispgrädde. Lägg nu på den sista bottnen och lägg på den kvarvarande vispgrädden och stryk tårtan runt om samt forma ovan delen med vispgrädden.

Lägg nu på den utkavlade marsipanen och sträck den hela tiden under tiden du formar tårtan så du inte får några veck, pudra därefter med florsocker och tryck till lite försiktig i mitten på tårtan där du skall placera rosen.

 

Princesstårta under tillverkning
Princesstårta under tillverkning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *