Svulla amerikanskt

Igår gick vi all in, med det menar jag att vi gjorde allt ifrån grunden. Bakade brödet, malde köttet till burgaren samt egen coleslaw och avslutade med milkshake. Kan bara säga det var värt mödan. Låg sedan helt raklånga i soffan av en lättare matkoma och tittade på Pulp Fiction

Ingredienser ( 4 pers)

  • 600 – 700 gram nötkött
  • Salt och peppar efter smak
  • 2 msk worchestersås eller konjak
  • Olivolja

Tillbehör

  • 8 skivor cheddarost
  • 2 st stora tomater, skivade
  • 2 st rödlökar, skurna i skivor
  • 1 st saltgurka, skuren i fyra delar på längden
    isbergsallad, fransk senap och ketchup

 

Hamburgerbröd

  •  25 gram jäst
  • 6 dl ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl
  • vatten till pensling samt sesamfrö

Coleslaw

  • 7 dl vitkol, finstrimlad
  • 1 st morot, riven
  • 1 st liten rödlök, finstrimlad
  • 1 dl créme fraiche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 msk vispgrädde
  • 2 tsk fransk senap
  • 1 tsk strösocker
  • Salt & Peppar efter smak

Hamburgare

  • Lägg köttfärsen i en bunke och tillsätt salt & peppar
  • Blanda i worcestersåsen eller konjaken och arbete ihop till en smidig färs
  • Forma färsen till burgare med händerna. Pressa hårt så att de håller samman under stekning eller grillning.
  • Gnid in burgarna med lite olja strax innan du lägger dem på grillen.
  • Grilla/stek dem i 2-3 minuter på varje sida. De får gärna vara lite rosa inuti.
  • Lägg biffarna i de hembakade bröden och fyll dem med ost, tomater, lök, salltgurka och sallad. Bred på senap och eventuellt ketchup om så önskas.

 

Hamburgerbröd

  • Finfördela jästen i en bunke
  • Lös upp den i vattnet och tillsätt saltet och mjölet
  • Arbeta degen i en hushållsmaskin i 2 – 3 minuter ( för hand; dubbla tiden) eller tills den satt sig. Degen skall vara kladdig
  • Låt jäsa under bakduk i 2 timmar
  • Sätt ugnen på 250°
  • Dela degen och forma den till lagom stora bullar ( knåda inte)
  • Lägg bullarna på plåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 10 – 15 minuter
  • Pensla med vatten och strö över sesamfrö på bullarna och grädda sedan bröden i 5 minuter
  • Sänk ugnsvärmen till 150° ( öppna ugnsluckan för att få ner värmen snabbt) och grädda bröden i ytterligare ca 15 minuter
  • Låt dem svala på galler utan bakduk

 

Coleslaw

  • Blanda alla ingredienser i en skål
  • Rör om väl
  • Låt coleslawen stå i kylen se stund innan den skall ätas så att smakerna blandas ordentligt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *