Tårternas tårta – Red velvet cake

Denna tårta som kommer från den amerikanska Södern vars röda färg från början berodde på en kemisk reaktion när filmjölk, vinäger och kakao blandades ihop. Varsågod här har ni tolkning på receptet

12- 14 bitar

Tårtbottnar

  • 350 gram rumsvarm mjölk 3%
  • 20 gram vitvinsvinäger
  • 75 gram röd hushållsfärg ( ¾ dl)
  • 480 gram vetemjöl
  • 450 gram strösocker
  • 30 gram kakao
  • 10 gram salt
  • 10 gram vailjsocker
  • 170 gram osaltat smör
  • 165 gram ägg ( ca 3, rumsvarma
  • 7 gram bikarbonat
  • 10 gram vitvinsvinäger

 

Frosting

  • 110 gram smör rumsvarmt
  • 600 gram färskost ( cream cheese)
  • 10 gram vaniljsocker
  • 480 gram florsocker.

 

Sätt ugnen på 160º, varmluftsfunktion. Smörj och mjöla kanterna i 3 formar , ca 22 cm i diameter, och täck därefter bottnarna med bakplåtspapper.

Blanda därefter mjölk, 20 gram vinvinäger och röd den röda hushållningsfärgen i en skål. Därefter blanda alla torra ingredienser så som, mjöl, socker, kakao, salt & vaniljsockret i hushållsassisten med vinge alt så går en vanlig elvisp lika på och kör låg hastighet. Tillsätt smöret och arbeta ytterligare 5 minuter på låg hastighet. Nu är det dags att blanda in mjölkblandningen och gör det i omgångar så smeten får jobba ihop sig mellan tillsättningen. Upprepa detta fast nu med äggen, ett i taget. Nu skall allt detta blandas till en fin och slät smet. Glöm inte att skrapa kanterna mellanåt så du hela tiden får med hela smeten i tillagningen. Blanda nu bikarbonatet och 10 gram vinäger i en skål och häll i smeten och låt blandas väl.

Ta nu fram de 3 preparerade formarna och fördela smeten jämnt i formarna, och gädda mitt i ugnen i cirka 45 min. Viktigt att känna med en sticka och känn er att de är ordentligt genomgräddade. Låt dem svalna helt i formen, skulle det vara nödvändigt så jämna till översidan med en vass kniv.

Så var det nu dags att göra den fantastiska frostingen, genom att börja med att vispa smöret fluffigt i en bunke. Sedan tillsätt färskosten och vispa tills du får en jämn fin blandning. Blanda därefter ner vaniljsockret och allt florsocker och vispa nu ordentligt så frostingen blandas riktigt ordentligt och blir fin och fast.

Montera nu ihop tårta med att applicera frosting mellan bottnarna, och var inte snål så du får fram tydligheten mellan lagret när man skär upp tårta. Täck därefter hela tårtan med en spatel  och jämna till så du får en slät fin yta. Skulle frostingen kännas lite lös i sin konsistens ställ in den en kort stund i kylen tillsammans med tårtan

Red velvet cake
Red velvet cake

// Anders

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *