Vid ett oväntat besök blev det en Mors lille Olle-tårta

Blåbärstårta med kolasås

Tårtbotten

Här kommer ett tips om hur du enkelt gör din egen tårtbotten i stället för dessa trista färdiga man kan köpa i mataffären. Varför var slö och göra något halvdant det är inte min melodi speciellt inte när man skall göra tårta. Denna blir mycket godare och tar max 10 minuter att slänga ihop och sen låta den sköta sig själv i ugnen – superenkelt.

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl

  • Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt
  • Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och potatismjöl. Viktigt att röra noga!
  • Tillsätt därefter vetemjölet och rör om nog så det inte finns några klumpar utan du ahr fin jämn smet.
  • Smöra och bröa en form och fyll den med smeten.
  • Grädda i ca 35 minuter i mitten av ugnen

Kolasås / kondenserad mjölk

Detta med kondenserad mjölk är lite nytt för mig. Tydligen är det en burk mjölk, uppenbarligen men där vattenmängden har minskats och i den sötare versionen tillsatt mer socker. Den är inte så lätt att hitta i butiken men oftast har jag sätt burkarna bland bakprodukterna alt vid de internationella varorna.

Hur gör man då kolasås? Jo detta är väldigt enkelt , lägg den oöppnade burken i en stor kastrull med vatten, mycket viktigt att vattnet täcker burken under hela koktiden!!
Viktigt för annars kan risken finnas att den kan explodera. Koka sedan burken i ca 3 timmar sådär – skölj under kallt vatten tills innehållet har svalnat.
Nu har du fått en fantastisk god kolakräm / sås. Som man kan använda i många bakverk, tårtor, kakor och framför allt på en god glass.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *