En klassisk stor american cookie som pricken över i:et spritsar man över lite dulce de leche , en skopa vaniljglass och you are in heaven!
- 175 gram rumsvarmt smör
- 90 gram strösocker
- 150 gram farinsocker
- 1 ägg
- 1½ tsk bikarbonat
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 65 gram havregryn
- 210 gram vetemjöl
- 150 gram mörk 70% choklad
Topping: 1 dl sötmandel & dulce de leche
Chokladsås:
1 dl socker
1/2 dl grädde
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka några minuter så att sockret smälter. Servera varm.
American cookie
Sätt ugnen på 175°. Vispa samman smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke: Tillsätt därefter ägg och vispa samman så att du får en fin jämn smet.
Ta fram en bunke till och i denna blandar du ihop bikarbonat, vaniljsocker, salt och havregrynen. Rör runt i bunken och häll i chokladen. Rör där efter ner mjöl/choklad blandningen i smörblandningen.
Bli inte förskräckt över en kompakta smeten , utan tryck ut smeten i smord och bröad form i storl 20 x 25 cm och strö över den hackade sötmandeln.
Grädda nu kakan längst ner i ugnen i ca 30 – 35 min beroende på storlek på formen. Låt den svalna ordentligt innan du spritsar över dulce de leche alt chokladsås över kakan.
// Anders
