Jag gillar traditioner och brukar hålla hårt på dem, men varför inte testa en annan slags bulle? Våga testa…haha!
Med smak av färska lingon, kanel, mycket kardemumma och en aningens honung som toppas med lite dulce de leche.
Vetedegen:
- 100 gram rumsvarmt smör
- 500 gram mjölk 3%
- 1 st ägg
- 3 tsk malen kardemumma
- ½ tsk salt
- 68 gram strösocker
- 70 gram honung
- 50 g jäst för söta degar,gärna mindre om du har tid för längre jäsning
- 840 gram ca vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
- 1 st uppvispat ägg till pensling
Mandelspån eller pärlsocker samt dulce de leche
Fyllning:
- 125 g mjukt smör
- 90 gram strösocker
- 3 tsk kanel
- 125 g färska eller frysta lingon
Lägg smör och mjölk i en kastrull, när smöret har smält ordentligt och degvätskan har en temperatur om 37°, så häll mjökblandningen över den smulade jästen i en bunke, rör lite försiktigt så jästen löses upp ordentligt.
Häll därefter i socker, krydda , honungen , salt och mjölet. Men spara ca 120 gram tills det att degen har jobbats ordentligt. Det är en fördel att använda sig av en hushållsmaskin och låt den knåda degen i minst 10 minuter. Häll i det resterande vetemjölet tills att du får en len och smidig deg som släpper lätt ifrån bunkens kanter.
Plast nu in degskålen och ställ undan för jäsning i ca 45 minuter eller tills degen är i dubbel storlek. Använder man sig av mindre jäst än receptet så måste den jästa betydligt längre.
Under tiden så sätter du på ugnen på 225°. Precis innan du skickar in plåten i ugnen så pensla bullarna med lite uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller mandelspån över. Grädda därefter bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter eller de har fått en härligt gyllene färg.

