Gör paj av farmor Smith.

Det finns en uppsjö av olika äppelsorter ex Granny Smith, Astrakan, Åkerö, Aroma med flera. Enligt wikipedia finns det 7500 olika registrerade sorter i världen. Under en tid har det efterfrågats om jag inte kunde baka något och bjuda på jobbet. Sagt och gjort, igår blev det 2 olika sorters äppelpaj. Vilket mottags med stor glädje och många fina ord. Tänkte att 2 stora pajer skulle räcka men vips vad det gick undan inte än endaste liten bit blev kvar. Måste vara ett gott betyg eller?

Glutenfri äppelkaka

  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 4 1/2 dl glutenfri mjölmix
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl vatten
  • 150 gram smält smör
  • 2 – 3 normal stora äpplen i klyftor
  • 1/2 dl socker
  • 2 tsk kanel
  • kokosflingor till formen

Vispa ägg och socker pösigt
Blanda de torra ingredienserna
Rör ner torrvaror, vatten och smör i äggsmeten
Häll i en smörad form som i mitt alternativ är ströad med kokosflingor.
Blanda kanel och socker i en plastpåse
Lägg ner äppelklyftorna och blanda runt
Tryck därefter ner klyftorna i smeten
Strö över resten av kanelsockret
Grädda i 200° grader ca 40 min.

Låt kakan svalna något och servera med ex vaniljsås, glass eller grädde.

Knäckig äppelpaj med havregryn

  • 4 – 5 äpplen av en syrlig sort
  • 150 gram smör
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl sirap
  • 1/2 tsk bakpulver
Lägg de skalade och skivade äpplena i en ugnsfast form.
Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner alla ingredienser.
Bred ut blandningen över äpplena och grädda i 175° ca 25 minuter.
Servera pajen ljummen med vaniljglass.
Äpplena kan lätt bytas ut mot t. ex rabarber, hallon, blåbär

 

 

 

Dela det här inlägget:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på pinterest

Du kanske också gillar

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?