Minimunkar

Blev lite inspirerad efter mitt besök på dunkindonuts tidigare idag så jag var bara tvungen att ge mig på dessa igen. Men denna gång gjorde jag dem i mini variant vilket blev ca 20 st

  • 25  gram jäst för söta degar
  • 75 gram smör
  • 100 gram mjölk
  • 30 gram strösocker
  • 285 gram vetemjöl
  • 1 ägg

Frityr olja samt socker eller annan smaksättning, ex sylt, socker

 

Börja med att smula jästen i en bunke, smält därefter smöret, dra av kastullen från plattan och tillsätt mjölken som skall var finger varm (ca 37-38°). Häll därefter vätskan över jästen och tillsätt socker och mjölet.

Arbeta sedan in ägget, och knåda ihop allt till en fin deg.  Dela sedan degen i 20 bitar och rundriv till små bollar. Lägg dem för jäsning på papprad plåt, i 40 minuter.

Värm sedan oljan i en stor kastrull till 160° OBS! glöm inte att ha ett lock som är passande kastrullen för att kväva elden om det mot förmodan skulle börja brinna.

Fritera munkarna, ungefär 2 minuter, på varje sida tills de har fått en fin gyllenbrun färg. Ta upp dem med en hålslev och lägg på hushållspapper att rinna av lite.

Rulla dem i strösocker alt fyll dem med, valfri smaksättning, ex äppelmos, vaniljkräm etc.

// Anders

Minimunkar
Minimunkar

Dela det här inlägget:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på pinterest

Du kanske också gillar

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?