NY Apple Cheesecake

Detta är en klarfavorit, en blandning mellan en klassisk äppelpaj och cheesecake. En krämig cheesecake med mycket smak av äpple, kanel och vanilj. Helt ” amazing ” enligt mig själv.

 

Pajbotten:

  • 110 gram rumsvarmt smör
  • 45 gram strösocker
  • 160 gram vetemjöl

Smultopping:

  • 50 gram strösocker
  • 90 gram vetemjöl
  • 20 gram havregryn
  • 60 gram rumsvarmt smör
  • 2 gram malen kardemumma

Cheesecakefyllning:

  • 14 gram strösocker
  • 3 gram malen kanel
  • 1 nypa riven muskotnöt
  • 2 stora svenska äpplen
  • 600 gram färskost ( cream cheese)
  • 180 gram strösocker
  • 5 gram vaniljsocker
  • 20 gram vetemjöl
  • 50 gram vispgrädde
  • 165 gram ägg (3)

Kolasås:

1 burk kondenserad mjölk ( dulce de leche)

Pajbotten:

Sätt på ugnen 180°, varmluftsfunktion. Blanda  nu alla ingredienser i en bunke eller hushållsassistent och arbeta ihop till en smulig deg. Fördela degen jämnt i en springform, 22 – 24 cm i diameter. Ta hjälp av baksidan av en sked och platta till ytan lite lätt. Grädda därefter mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt bottnen svalna helt.

Crunchy topping:

Blanda nu alla ingredienser i en bunke och nyp ihop till en smuldeg.

Cheesecakefyllning:

Sätt på ugnen på 160°,varmluftsfunktion. Blanda 1 msk socker, kanel och muskot i en bunke. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg äppelbitarna i bunken och blanda ordentligt.

Vispa färskost, 180 gram strösocker, vaniljsocker och mjöl till en fluffig blandning. Vispa ner grädden. Vänd ner 1 ägg i taget med en slickepott. Smöra formens kant lätt med smör och häll i fyllningen. Strö över äppelbitarna och fördela crunchytoppingen ovanpå.

Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter eller tills toppingen har fått lite färg. Stäng av ugnen, öppna luckan lite lätt och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 20 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Låt sedan cheesecaken stå i kylen i minst 6 timmar, om möjligt gärna över natten.

Servera tillsammans med Dulce de leche, vaniljglass alt lättvispad grädde.

// Anders

Smultopping med dulce de leche
Smultopping med dulce de leche
En krämig cheescake med crunchy topping
En krämig cheescake med crunchy topping

Dela det här inlägget:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på pinterest

Du kanske också gillar

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?